16 mars 2006

the others

det är klart jag antar utmaningen.

Här är våra politiska motståndare och deras mest positiva sidor:
S: De verkar börja få upp ögonen för miljöfrågorna. Drivs ofta av ett rättvisepatos.
V: Ofta bra i de "mjukare" frågor; flyktingrätt, elevdemokrati, betyg osv... Bra på att kombinera parlamentarismen med utomparlamentarism.
C: Fokus på småföretagande i näringslivspolitiken. Ofta modern syn på frågor som fildelning, HBT osv. Grön skatteväxling (?).
Fp: Vill dela upp migrationsverkets makt, införa lex Maria i asylprocessen och var aktiva i flyktingamnestikampanjen - mycket sympatiskt. Jämställdhetsbonus till de som delar på föräldraförsäkringen (morötter är bra). MR-frågor internationellt.
M: Stärka kvalitet snarare än kvantitet på högskolan. Tilltron till människan.
Kd: Driver en liten världsbutik på sitt riksdagskansli och är det enda partiet förutom oss som vågar prata om fair trade och rättvisemärkt. Detta trots Alliansens hyperfokus på frihandel, det är modigt och ärligt.

Och så tycker jag Alliansens nya utnämningsförfarande som presenterades igår verkar riktigt bra.

7 kommentarer:

  1. Anonym11:16

    Bra svar. Juste att du hade något om varje parti.
    RS
    kulturbloggen.com

    SvaraRadera
  2. Mm, jag ser alla andra partier som motståndare. Inte bara de som för tillfället sitter i ev allianser och samarbeten.

    SvaraRadera
  3. Anonym12:59

    Mkt intressant inlägg Anders.

    Men samtidigt - tror bara dessvärre det mest är riksdags och storstadscentern (finns den?) som har en bra syn på HBT-frågor. Ute på landet, där centern ofta leder borgerliga koalitioner, är de ofta konservativa.

    SvaraRadera
  4. Förvisso. Men i de flesta partier är det svårt att hitta en gemensam linje om man ska väga in alla småortsvarianter av partiets politik. Och nej, det finns ingen storstadscenter.

    SvaraRadera
  5. Varför har du ett frågetecken bredvid grön skatteväxling? Det var inte direkt miljöpartiet som kläckte den idén om man får skryta lite...

    SvaraRadera
  6. Jag visste inte om det var kvar efter att ni gick in i Alliansen. Är den det? Kärnkraftsmotståndet tynar ju bort, t ex?

    SvaraRadera
  7. Anonym20:43

    anders, vad har du gjort? raderat den senaste veckan, varför det?

    SvaraRadera