21 mars 2006

-is, -is, baby

Jag anar en obehaglig trend. Först Lunarstorms "Kjamis". Sen reklamens "sötis". Och nu ICAs cider "Bubblis" och kex "Knäckis". Håller "-is" på att ta sig in på fler och fler områden?

Snart kanske det inte bara heter "dagis" och "lekis", utan "skolis" och "jobbis" också?
Sveriges fd utrikesminister "Lailis"?
Var nu "snällis" och gör dina "läxis"? Och bädda din "sängis"?
Så kan vi inte ha det!

Rapportera gärna in om ni ser ett ovälkommet "is" nånstans. Det kan vara läge för en folkrörelse.

7 kommentarer:

  1. Anonym10:46

    Sötis, överreageris du intis nu? *ironis*

    SvaraRadera
  2. Enligt rapporter från Lund handlar det om ett Stockholmsfenomen som försöker sprida sig. Det kan ha med inhemskt migration att göra.

    SvaraRadera
  3. Anonym20:59

    Självfallet. Ändelsen -is är ren stockholmska. Visste du inte det?

    SvaraRadera
  4. Anonym22:20

    mitt kollektiv i malmö sa allt med -is i slutet. det var fruktsansvärt. men ändå en smula gulligt. vi var så himla kärvänliga mot varandra. "hejis ska duis hais matis efter jobbis?" men att det är en stockholmsgrej? mja. damen som började kom från Arlöv. Och allt började med ett pussis sötis till damens pojken. och han är från klippan.

    SvaraRadera
  5. Det råder som ni ser, delade meningar om Stockholmskan. I vilket falll så sprider det sig. Konkreta idéer nu - hur ska vi tackla den här pandemin?

    SvaraRadera
  6. Anonym18:31

    Frågan är hur fick vi bukt med "typ" och förstavelsen "tok" (som i tokroligt). Jag tror faktiskt de här ohyggliga förvrägningar av hederlig skånska dör ut av sig själv. Vi har ju så mycket bättre ord redan så vi behvöer inte ta in nya. Räligt är ju ett väldigt funktionabelt ord. Ett mcyket värre problem är att folk inte respekterar sina dialekter!

    SvaraRadera
  7. Anonym23:10

    räligt är fint. och att rama ngn. det vet fan ingen som inte kommer från skåne eller som aldrig blivit ramad av en skåning vad det betyder.

    SvaraRadera