24 oktober 2006

skolpolitik á la andwal

som vanligt har jag glömt att tipsa om min senaste kolumn i Stockholms Fria (8/10): Flytta makten från riksdagen till skolorna där v och fp får kängor.

10 kommentarer:

  1. Det är socialistiskt riktigt med millimeterrättvisa, dvs samma system för alla överallt.

    Att utveckla tankarna om demokratiskt uppbyggda skolor kräver en till kolumn. Den här texten handlar om vilken nivå besluten ska ligga, varje enskild skola vs kommunalt vs regionalt vs riksdag.

    SvaraRadera
  2. men, var det inte vi och sossarna som drev igenom friskolreformen nån gång mitt i det glada nittitalet?

    SvaraRadera
  3. Vildvuxet: Som jag ser det är standardiserade lösningar något ytterst socialistiskt. Sen om en har en "tyrann" som pedagogiskt ansvarig på din skola ska du nog byta till en som praktiserar elevdemokrati.

    SvaraRadera
  4. Vi har tydligen olika syn på varför vänstern förespråkar en så hög grad offentligt ägda verksamheter som möjligt, med likadana direktiv...

    För mig är det oförenligt med grön ideologi.

    SvaraRadera
  5. jag förstår hur du tänker, men jag gillar inte att det blir så raljant. nu känns det som om du tycker att det är en dålig idé med samma betygsystem (statligt utformat) i alla skolor. om vi överhuvud taget ska ha ett betygsystem (nej tack) måste det vara centralt detaljstyrt. det är en rättssäkerhetsfråga för eleverna, om inte annat. och nu när det ska bli färre högskoleplatser på grundnivå också en fråga om allas lika möjligheter att kriga om dessa platser.

    SvaraRadera
  6. Mjo, okej. Om man ska ha ett betygssystem som används centralt, dvs till antagning för högre studier så bör det ju vara centralt utformat. Men så vill ju inte jag ha det... Visioner vs. pragmatik.

    SvaraRadera
  7. Well, well... Vi har inte riktigt samma syn på socialismen, vildvuxet.

    SvaraRadera
  8. Anonym15:52

    Anders, även om jag här håller med dig i sak, så tycker jag din inställning till socialismen är lite väl raljant.

    SvaraRadera
  9. Jag förstår inte vad det är för öm tå jag trampar på? Jag är grön. För mig innebär det att jag dissar socialism och liberalism och andra äldre ideologier som inte håller måttet idag. De spår som är tilltalande i äldre ideologier har vi anammat. Resten tar jag mig friheten att raljera över.

    SvaraRadera
  10. Nu provocerar du mig. Men jag släpper det. Vi får ta det IRL nån gång.

    SvaraRadera